Kto powiedział, że żeby zrobić slime czy ciastolinę trzeba się wybrać do sklepu po klej, aktywator, olejki zapachowe itd…

A może po prostu zajrzyjcie do szafki kuchennej, lodówki, spiżarni!

W każdym zakątku naszej kuchni są zapachy, kolory, struktury:

  • mąka ziemniaczana
  • masa kajmakowa
  • cynamon
  • sok z buraka
  • kompot z jagód
  • nasiona lnu

Mieszajcie do woli, sprawdzajcie reakcję Waszych pociech na to w jaki sposób uda Wam się połączyć Wasze spożywcze skarby! Każdy taki eksperyment zostawia ślad, daje określone doznania wzrokowe, słuchowe, dotykowe, węchowe, smakowe.

Wspólna zabawa to czas i miejsce rozwoju poznawczego i emocjonalnego – budowanie więzi. Poniżej podam kilka przepisów, które będą punktem wyjścia do rozpoczęcia Waszej zabawy.

Ciastolina

  • 300g mąki pszennej
  • 90ml oleju jadalnego
  • 90ml wody
  • barwniki spożywcze – po podzieleniu masy

    Wymieszajcie składniki, podzielcie na tyle części ile kolorów chcecie uzyskać. Do każdej części dodajcie barwnik spożywczy. W razie potrzeby zwiększcie ilość wody dla uzyskania lepszej konsystencji.
    * jeżeli chcecie aby Wasza ciastolina była super gładka, dodajcie 300g mąki ziemniaczanej:-)

Ciecz Nienewtonowską znają chyba wszyscy, a gdyby tak do naszej cieczy dodać olej?

A może ziarna – mak, czarnuszka, len…

  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna
  • olej
  • ziarna

Do naszej masy możemy dodawać przeróżne ziarna – im mniejsze tym ciekawszy efekt sensoryczny otrzymacie. W zależności od ilości dodanej mąki i oleju otrzymamy różną sprężystość. Przedmioty, które wykonacie z takiej masy możecie zostawić do wyschnięcia!

GLUT KLASYCZNY

  • 2szkl mąki ziemniaczanej
  • 1szkl wody
  • barwniki spożywcze
  • wrzątek

    Wymieszajcie składniki – mąkę, wodę, barwniki, w razie potrzeby zwiększcie ilość wody, aby uzyskać potrzebną konsystencję masy. Następnie zalej wrzątkiem na mniej więcej wysokość równą wysokości masy w pojemniku. Nie mieszajcie! Poczekajcie aż wystygnie!

 Wszelkiego rodzaju masy plastyczne rozwijają