Kto powiedział, że żeby zrobić slime czy ciastolinę trzeba się wybrać do sklepu po klej, aktywator, olejki zapachowe itd…
A może po prostu zajrzyjcie do szafki kuchennej, lodówki, spiżarni!
W każdym zakątku naszej kuchni są zapachy, kolory, struktury:
- mąka ziemniaczana
- masa kajmakowa
- cynamon
- sok z buraka
- kompot z jagód
- nasiona lnu
- …
Mieszajcie do woli, sprawdzajcie reakcję Waszych pociech na to w jaki sposób uda Wam się połączyć Wasze spożywcze skarby! Każdy taki eksperyment zostawia ślad, daje określone doznania wzrokowe, słuchowe, dotykowe, węchowe, smakowe.
Wspólna zabawa to czas i miejsce rozwoju poznawczego i emocjonalnego – budowanie więzi. Poniżej podam kilka przepisów, które będą punktem wyjścia do rozpoczęcia Waszej zabawy.
Ciastolina
- 300g mąki pszennej
- 90ml oleju jadalnego
- 90ml wody
- barwniki spożywcze – po podzieleniu masy
Wymieszajcie składniki, podzielcie na tyle części ile kolorów chcecie uzyskać. Do każdej części dodajcie barwnik spożywczy. W razie potrzeby zwiększcie ilość wody dla uzyskania lepszej konsystencji.
* jeżeli chcecie aby Wasza ciastolina była super gładka, dodajcie 300g mąki ziemniaczanej:-)
Ciecz Nienewtonowską znają chyba wszyscy, a gdyby tak do naszej cieczy dodać olej?
A może ziarna – mak, czarnuszka, len…
- mąka ziemniaczana
- mąka pszenna
- olej
- ziarna
Do naszej masy możemy dodawać przeróżne ziarna – im mniejsze tym ciekawszy efekt sensoryczny otrzymacie. W zależności od ilości dodanej mąki i oleju otrzymamy różną sprężystość. Przedmioty, które wykonacie z takiej masy możecie zostawić do wyschnięcia!
GLUT KLASYCZNY
- 2szkl mąki ziemniaczanej
- 1szkl wody
- barwniki spożywcze
- wrzątek
Wymieszajcie składniki – mąkę, wodę, barwniki, w razie potrzeby zwiększcie ilość wody, aby uzyskać potrzebną konsystencję masy. Następnie zalej wrzątkiem na mniej więcej wysokość równą wysokości masy w pojemniku. Nie mieszajcie! Poczekajcie aż wystygnie!
Wszelkiego rodzaju masy plastyczne rozwijają